Geld verdienen met affiliate marketing?

8 januari 2018

Affiliate marketing is op internet een veelgebruikt middel om extra omzet te genereren. De affiliate zorgt voor extra verkeer naar de site met speciale affiliatewebsites of pagina’s. Met een speciale affiliatelink of affiliatecode kan dit verkeer worden herkend, en op basis daarvan ontvangt de affiliate een vergoeding.

De bekendste modellen:

  • Cost per view (CPV): voor elke keer dat een advertentie wordt getoond krijgt de affiliate betaald. Dit model is tegenwoordig niet erg aantrekkelijk meer, omdat het tonen van een advertentie weinig zegt over het succes.
  • Cost per mille (CPM): hetzelfde als CPV maar dan uitgedrukt per duizend bezoekers.
  • Cost per click (CPC): de affiliate krijgt voor elke klik op de betreffende link betaald, dus voor elke aangebrachte bezoeker ongeacht of deze daadwerkelijk iets koopt of aanvraagt. Het nadeel van deze methode is de grote kans op fraude.
  • Cost per lead (CPL): de affiliate krijgt betaald als een bezoeker iets aanvraagt, bv. een informatiepakket of nieuwsbrief. Verschil met CPS is dat een lead nog geen betalende klant is. Dit model wordt ook wel Cost Per Action of CPA genoemd.
  • Cost per sale (CPS): de affiliate krijgt pas betaald als een aangebrachte lead ook echt iets koopt.

Affiliatemarketing kan erg lucratief zijn, zowel voor de affiliate als het bedrijf dat affiliates inzet. Een goed contract voor een affiliateprogramma is cruciaal, zeker met het oog op helaas vaak voorkomende fraude. Verder geldt dat de rechter de affiliate gelijkstelt met de partij voor wie deze zaken doet. Spam en verboden vormen van promotie door de affiliate kunnen dus ook tot boetes voor de achterman leiden.

De belangrijkste punten in een affiliatecontract zijn:

  1. Welk model wordt gehanteerd om te bepalen wat de affiliate krijgt?
  2. Wanneer is sprake van een frauduleuze conversie, oftewel wanneer krijgt een affiliate niet betaald voor een aangebrachte bezoeker, lead of klant?
  3. Mag de affiliate merknamen en content van de andere partij gebruiken?
  4. Zijn er restricties aan waar en hoe de affiliate zijn promotie mag doen? Is bv. adverteren op adultsites of juist sites voor kinderen toegestaan?
  5. Hoe lang duurt de affiliateovereenkomst en wanneer kunnen de partijen deze opzeggen?
  6. Kunnen boetes die de achterman opgelegd krijgt voor bv. het spammen op de affiliate worden verhaald?

In plaats van een affiliatecontract kan ook worden gewerkt met een resellercontract, waarbij de reseller in eigen naam handelt. Een andere naam voor affiliateovereenkomsten is ook wel agentuurovereenkomsten, deze naam wordt vooral gebruikt in de niet-internetcontext.

Blog / Algemeen / Geld verdienen met affiliate marketing?