Toegang tot uw API, wat zijn de voorwaarden?

16 januari 2018

Met een application programming interface of API kunnen anderen op een gestructureerde manier toegang krijgen tot de functionaliteit(en) van uw webdienst. Zo kan data worden opgevraagd uit een database, of functies worden uitgevoerd.

Steeds meer sites bieden een API aan waarmee derden automatisch gebruik kunnen maken van informatie of van een daar aangeboden dienst. Mensen kunnen productgegevens, reviews of postings overnemen en herpubliceren, of dingen laten opslaan, uitrekenen of bewerken via een webdienst.

Om te voorkomen dat hier misbruik van wordt gemaakt, is een API-licentie nodig. Deze bepaalt wat men mag en wat niet, of u aansprakelijk bent en tot hoe ver, of betaald moet worden en zo ja op welke manier. De zogeheten API key of autorisatiecode om de API te mogen aanroepen staat daarbij centraal.

Een aantal aandachtspunten:

  • Stelt u harde limieten aan het aantal opvragingen?
  • Is de API gratis, moet men elke maand betalen of kopen gebruikers credits in om API-aanroepen te mogen doen?
  • Is het verboden om de API key aan derden te geven?
  • Wat doet u bij overmatige aanroepen of misbruik van de API?
  • Hoe vaak mag u de API of de voorwaarden daarvan wijzigen?

Een API licentie kan gemakkelijk worden geaccordeerd in het registratieproces waarmee derden een aanvraag doen om de API te mogen gebruiken. Met duidelijke regels in de API-licentie voorkomt u veel problemen.

Blog / Software / Toegang tot uw API, wat zijn de voorwaarden?