Algemene voorwaarden, iedereen heeft ze en iedereen praat erover. Daarbij hoor ik vaak dingen waar mijn tenen juridisch van gaan krommen. Dus vandaar vandaag eens wat misverstanden over algemene voorwaarden die ik met één blog uit de wereld kan helpen. Of nou ja, je kunt blijven dromen…
1. Je moet algemene voorwaarden hebben
Nee. De wet stelt die eis niet, en het is ook niet nodig om zaken te kunnen doen. Het is heel gebruikelijk, en het kan je helpen om claims of onduidelijkheden te pareren. In algemene voorwaarden kun je bijvoorbeeld
2. Je moet ze deponeren bij de Kamer van Koophandel
Nee. Echt niet. Stoppen. Houd hiermee op. Er is géén wettelijke eis om je voorwaarden te deponeren en het voegt ook niets toe aan de rechtsgeldigheid of bewijskracht. Je voorwaarden wordt niet eerder van kracht op een overeenkomst omdat ze bij de KVK liggen.
3. Je mag ze alleen wijzigen als je je klanten toestaat op te zeggen
Nee. Als ik even heel formeel-juridisch doe: je mag je voorwaarden helemaal niet wijzigen. Afspraak is afspraak, ook voor algemene afspraken. (Voor nieuwe klanten natuurlijk wel, die kun je sowieso meteen je nieuwe voorwaarden geven.) Wat je dus moet doen, is afspreken dat je ze wel mag wijzigen. En daarbij mag je – omdat het een zakelijk contract is – iedere procedure verzinnen die je wil. Alleen bij consumentencontracten ligt dit gevoeliger.
4. Sommige dingen horen niet in je algemene voorwaarden Algemene voorwaarden bedoeld om op gestandaardiseerde manier zaken te doen. Er staan dus eigenlijk altijd je standaard dingen in, zoals leveringstijd, kwaliteit, aansprakelijkheid en betalingsvoorwaarden. Maar de wet kent eigenlijk geen beperkingen in wat je onder het kopje “Algemene voorwaarden” opneemt. Eigenlijk kan alles, tot aan de prijzen aan toe. Alleen de feitelijke omschrijving van wat je gaat doen, kan beter in een offerte of apart document. En daarin zeg je dan “De algemene voorwaarden zijn van toepassing, zie bijlage” en natuurlijk doe je die bijlage er dan ook bij.
5. Algemene voorwaarden mogen niet tegen de wet ingaan
Natuurlijk mag je in je voorwaarden geen clausules opnemen die iets onwettigs bepalen. Maar als we het hebben over business-to-business contracten dan is er vrij weinig dat echt tegen de wet is, tenzij je een b2b huurmoordenaar bent natuurlijk. Zaken als betalingstermijnen, aansprakelijkheid of hoe snel je moet leveren zijn allemaal vrij te onderhandelen. Dus leef je uit en schrijf op hoe je werkt.