Heeft u een website of internetdienst ontwikkeld en wilt u deze verkopen? Leg dan uw rechten en plichten vast in een duidelijk contract. Hiermee voorkomt u discussies over wat er precies zou zijn geleverd, hoe er moet worden betaald en vooral wie aansprakelijk is voor eventuele later ontdekte problemen.
De verkoop van een website kan tot allerlei claims en problemen leiden. Met een contract verkrijgt u (en de koper) duidelijkheid over wat wanneer moet gebeuren en wie aansprakelijk is voor welke claims of onregelmatigheden bij de overdracht of wat er daarna gebeurt. Zo’n contract vereist wel de nodige aandacht en maatwerk.
Het verkopen van een website is juridisch niet eenvoudig. Natuurlijk, de prijs spreekt voor zich, maar welke auteursrechten worden nu precies verkocht? Gaan licenties mee, worden inkoopcontracten overgedragen en hoe zit het met klanten? Wat met opt-in van geregistreerde gebruikers? En trouwens, is die prijs een eenmalig bedrag, gaat het via escrow en moet er misschien nog BTW bij?
De wet zegt niets over hoe een website moet worden verkocht, wat daarbij inbegrepen is en wie waarvoor aansprakelijk wordt (of blijft). Deze en andere punten moet u dus zelf in het contract regelen. De afspraken hoeven niet ingewikkeld te zijn: 'eerst betalen en daarna alle rechten overdragen en alle wachtwoorden verstrekken' is een prima contractuele regeling. Maar het moet wel ergens expliciet opgeschreven staan.